Hallo !

Duplicate scrabble
Op 21 maart 1987 richtte Willy De Bruycker, geassisteerd door scrabble-monument Hub Moonen, in Tessenderlo de "Scrabble Club Paenhuys" op. Door het steeds groeiend aantal leden werd het zaaltje van taverne 't Paenhuys te klein en werd vanaf 1991 uitgeweken naar een ander clublokaal, nl. het Sportagon. De clubnaam werd op 1 maart 1992 gewijzigd in "Littera". Op 17 september 1994 sloot de club zich aan bij het Nederlandstalig Scrabble Verbond. Vanaf 8 mei 2012 werd zaal Floreal, gelegen op de Geelsebaan 4 te Tessenderlo, het nieuwe clublokaal. Met 30 leden behoort Littera tot de grotere scrabblekernen.

Een vierkoppig bestuur leidt de club. Wekelijks, telkens op dinsdagavond, organiseert het bestuur een scrabble- partij die open staat voor iedereen: leden, gastspelers uit andere clubs en kandidaat nieuwe leden. Er wordt gespeeld op de zgn. "duplicate" speelwijze. Dit moeilijke begrip verwijst naar een speelwijze die iedere deelnemer dezelfde kansen biedt. Negatieve ervaringen als pech met de lettertrekkingen, overdreven tactiek en te lange denktijd van de tegenstrever(s) zijn onbestaande bij de duplicate methode. De uitslagen van de clubpartijen worden verwerkt in een rangschikking. Er bestaan zeven bekwaamheids-categorieŽn zodat iedereen het kan opnemen tegen ongeveer even sterke spelers. Op het einde van het seizoen worden de kampioenen in de diverse categorieŽn gehuldigd.

Scrabbelen is een zeer goedkope hobby. De kostprijs van het lidmaatschap is beperkt, alhoewel er toch wezenlijke voordelen aan verbonden zijn. Nieuwe leden kunnen vijfmaal gratis een clubavond bijwonen. Leden zijn niet verplicht om wekelijks aanwezig te zijn op de clubavond. Deelnemen aan minstens 25% van de clubwedstrijden volstaat om opgenomen te worden in de rangschikking.

In de loop der jaren heeft het bestuur reglementen samengesteld die dienen als leidraad voor de wekelijkse speelavonden. De reglementen zijn vooral informatief van aard. Daarnaast bevatten ze ook bepalingen die een scheidsrechterlijk karakter hebben. Het bestuur bedient er zich van tijdens de clubavonden. Een scrabblecompetitie kan nu eenmaal niet zonder regels m.b.t. toegelaten woorden, en afspraken in verband met het spelverloop.

Alle leden die competitief zijn ingesteld krijgen de gelegenheid om Littera te vertegenwoordigen op interclubs. Binnen het scrabbleverbond vinden jaarlijks een 15-tal interclubs en kampioenschappen plaats. De uitslagen van deze wedstrijden zijn de basis voor een heuse individuele ranking, ťn een clubranking, Wie aan voldoende interclubs deelneemt kan van de partij zijn op de jaarlijkse individuele scrabblekampioenschappen. De records allerhande die door Litteranen worden gerealiseerd op de clubpartijen en interclubs worden gearchiveerd.

Prestaties van onze leden, leuke foto's, interessante weetjes, enz... zijn terug te vinden op Facebook.